Ikkunat puhtaiksi

Ikkunoiden pesu ei ole vaikeaa

Ikkunat pestään puhtaiksi aina keväisin ja pesemään oppii kuka vain, vaikka siivoojan koulutus onkin jäänyt hankkimatta. Ikkunanpesun sanotaan olevan vaikeaa ja rankkaa hommaa, mutta kun ikkunat ovat puhtaat, koko kodin ilme kirkastuu samalla.

Miten päästään alkuun?

Imuroidaan tai pyyhitään kaikki pölyt pois sälekaihtimista ja suljetaan kaihtimet. Imuroidaan kaihtimet molemmin puolin ensin pölysuutinta käyttäen, jonka jälkeen ne pyyhitään kostean liinan avulla. Liina ei saa olla liian kostea, sillä kaihtimet sattavat jäädä silloin paikoittain likaisiksi tai laikukkaiksi.

Ikkunan pesuun tarvitaan sanko käytettävää pesuainetta varten ja tavallinen siivousliina. Pesuaineena voidaan käyttää mitä tahansa normaalia ikkunanpesuainetta tai astianpesuainetta. Aloitetaan imuroimalla puitteet, ikkunalauta ja ikkunan pielet. Ikkunoiden peseminen on helppoa ja mukavaa, joten sitä ei kannata todellakaan siirtää aina vain eteenpäin. Toimeksi siis. Edetään aloittamalla pesu uloimmasta ikkunasta alkaen, jolloin kiiltävä ikkuna, eli pesun tulos näkyy hyvin. Kyseisellä menetelmällä varmistetaan myös, että pestyihin pintoihin ei pääse syntymään minkäänlaisia roiskeita.

Hyvin likaiset ulkoruudut kannattaa pestä aina vähintään kahteen kertaan ennen ikkunanpesulastan käyttöä. Vaihdetaan likainen vesi tarpeeksi usein, niin saadaan puhdas tulos yhdellä kertaa. Vedetään kuivaimen avulla yhdensuuntaisin ja tasaisen pysty- tai vaakavedoin. Muistetaan kuivata kuivain aina liinan avulla ennen uutta vetoa, jolloin ei pääse syntymään jälkiä ikkunaan.

Kuivainta ei saa painaa milloinkaan liian lujaa ikkunaa vasten. Ikkunalasien reunat ja nurkat kuivataan lopuksi säämiskän, talouspaperin tai ikkunaliinan avulla. Viimeistellään ikkunoiden pesu kuivaamalla ikkunalaudat niin, että niihin ei jää kosteutta. Useimmat ihmiset vaihtavat ikkunaverhot keväisin talviverhoista kesäisiin, joten on hyvä idea ajoittaa ikkunoiden pesu samoihin aikoihin verhojen vaihdon kanssa.

  • Ikkunat kannattaa pestä silloin, kun on pilvinen sää. Aurinkoisella säällä auringon lämpö saattaa kuivattaa lasin pintaa kesken ikkunanpesun ja lasiin jää helposti tahroja ja rantuja.
  • Ikkunanpesun aikana on myös hyödyllistä pestä vanhat verhot ja vaihtaa tilalle uudet.
  • Muistathan sulkea ikkunat huolella ikkunoiden pesun jälkeen
  • Jos et jaksa tai ehdi pesemään ikkunoita itse, käytä ikkunanpesupalveluita.
  • Tuolilla kiikkuminen saattaa lisätä tapaturmariskiä, kuten putoamista. Ole siis tarkkana ikkunoita pestessäsi.