Kotisiivous on kotivähennyskelpoista

Onko mikään ihanampaa kuin tulla valmiiksi siivottuun kotiin pitkän työpäivän päätteeksi? Kotisiivousta tarjoavia yrityksiä löytyy joka paikkakunnalta. Palvelua tarjoavat niin itsensä työllistäjät kuin isommat yrityksetkin.

Siivouksen hinta

Hintojen muodostukseen vaikuttaa muun muassa asiakassuhteen pituus eli onko kyseessä kertakäynti, kerran kuukaudessa tai viikossa tehtävä siivous, etäisyys, välineet, ammattitaito, paikkakunta, siivoustehtävä eli pestäänkö ikkunat vai koko asunto ja kuinka tarkkaan. Hinnat ilmoitetaan useinmiten tuntihintana tai kertaveloituksena. Kaikessa hinnoittelussa on hyvä tarkastaa, mitä hinta pitää sisällään. Edullisin tuntihinta voi kostautua, mikäli siivouksessa kestää kauemmin, siihen lisätään kilometrikorvauksia tai välinekuluja. Monet siivousyritykset tarjoavat myös muita palveluita ylläpitosiivouksen lisäksi. Voit ehkä huollattaa heillä pyykit tai pyytää asiointiapua. Siivous on palvelua, joten se kohdennetaan usein asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin.

Siivous eri tilanteissa voi helpottaa oloa

Kotisiivous ammattilaisen tekemänä on ihana helpotus arkeen. Säännöllisesti tehtynä asuntosi voi paremmin pidempään. Siivouksen voi tilata myös erilaisiin elämäntilanteisiin. Muuttamista helpottaa paljon muuttokohteiden siivous. Tyhjennetyn asunnon loppusiivouksen se voi hyvillä mielin teettää ammattilaisilla. Uuteen kotiin on taas kivempi muuttaa kun pinnat ovat puhtaat.

Siivous on myös lapsiperheille oiva apu arjen puurtamiseen ja huolehtimiseen. Ammattisiivooja ja -järjestelijä voi myös auttaa hillitsemään kodin tavaramäärää tai organisoimaan sen paremmin. Kotisiivous on myös ikäihmisille sopivaa palvelua. Tuttu siivooja vaikka kerrankin kuussa auttaa pitämään kodin siistinä ja asuttuna. Siisti koti on myös turvallisempi paikka asua.

Hyödynnä kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on verotukseen liittyvä asia. Ansiotuloistasi pidätetyistä veroista voidaan vähentää maksamasi kotitaloustyöt. Tässä on kuitenkin muutama huomioitava seikka. Ensinnäkin sinulla tulee olla verotettavaa tuloa. Tämä on huomioitava erityisesti pienten eläkeläisten kohdalla, joilla ei veroja pidätetä. Kotitalousvähennys koskee tavanomaista kotitaloustyötä, joka on teetetty kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tavanomaista työtä on mm. siivous ja pyykkihuolto, mutta ei esimerkiksi likakaivon tyhjennys tai jätehuolto. Remontti, tietotekniikan asennus tai vaikka lastenhoito on kotona teetettynä kotitalousvähennyskelpoista.

Yritys, joka palvelun tarjoaa, tulee olla ennakonperintärekisterissä, jotta saat kotitalousähennyksen. Yritys tietää asian usein itsekin ja osaa neuvoa kotitalousvähennyksen saralla, mutta asian voi myös helposti tarkistaa yritystietorekisteristä. Maksusummina huomioidaan arvonlisäverollinen hinta. Mikäli palkkaat itse kotiisi siivoojan, voit vähentää kotitalousvähennyksessä 20 % maksamistasi palkoista sekä työnantajan sivukulut.

Huomaathan, että

Kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 400 euroa vuodessa per henkilö. Lisäksi vähennykseen kuuluu 100 euron omavastuu. Voit pariskuntana saada yhteensä 4 800 euroa kotitalousvähennystä 200 euron omavastuulla. Tehdyn työn tulee tapahtua kodissa, vapaa-ajan asunnossa TAI vanhemman tai isovanhemman kodissa. Lapsista voi siis oikeasti olla apua ikäihmisten pidempiaikaiseen pärjäämiseen kotona. Kuten mainittu, pientuloisen eläkeläisen eläkettä ei aina veroteta, joten hän ei voi saada kotitalousvähennystä. Sen sijaan hänen lapsensa voivat ostaa palvelun hänen kotiinsa ja hakea siitä vähennyksiä. Mikäli 2 400 euron raja ei ylity, kannattaa vain yhden hakea vähennystä, jolloin omavastuu menee vain kerran. Tutustu asiaan tarkemmin verottajan sivuilta.