Kylpyhuoneen puhdistus

Kylpyhuoneen puhdistus kannattaa aina ajoittaa viikkosiivouksen yhteyteen. Tahrat ja mahdolliset pienet roiskeet kannattaa puhdistaa päivittäin. Verkosta löytyy ohjeita kylpyhuoneen puhdistukseen ja viikkosiivoukseen vaikkapa kaikki puhdistuksesta -otsikon alta. Kylpyhuone palvelee päivittäisessä käytössä, joten se kannattaa myös pestä säännöllisesti. Kylpyhuone kosteana tilana voi kerätä hometta, bakteereja ja mikrobeja. Huomattava osa bakteereista on vaarattomia ihmisille, mutta jotkin bakteerit saattavat aiheuttaa tulehduksia ja vatsaoireita.

Kylpyhuoneessa puhdistetaan aina suihku, WC-pönttö ja tietenkin lavuaari.

Kosketuspinnat, kuten ovenkahvat ja hanat kannattaa pestä myös. Kaakeleihin saattaa kertyä erittäin helposti kalkkia, joten pintojen kuivaus ehkäisee tehokkaasti kaikenlaisia kalkkisaostumia. Vesijohtovesi saattaa sisältää paljon kalkkia, joten siivouksessa kannattaa käyttää aina kalkkia tuhoavaa yleispuhdistusainetta. Siivouksen yhteyteen kuuluu aina käsi- ja kylpypyyhkeiden vaihto. Ummehtunut haju lähtee pyyhkeistä esimerkiksi etikan avulla. Lavuaarin hajulukko ja lattiakaivo ovat paikkoja, jotka pitää aina puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa. Jos kylpyhuone on erittäin ahkerassa käytöss tai perheessä on lemmikkejä, kuten ulkoilevia koiria, kylpyhuone kannattaa pestä useammin.

Oikeanlaiset puhdistusaineet

Tiedätkö, minkälaisia pesuaineita kylpyhuoneen puhdistuksessa yleisesti oikein käytetään? Vastauksena on, että kylpyhuoneissa käytettävien yleispuhdistusaineiden pitää olla tavallisesti neutraaleja, eli pH on noin 6–7.

Yleisimmin käytetään aina astianpuhdistusainetta tai muuta pH-arvoltaan sopivaa yleispuhdistusainetta. Erilaiset kalkkisaostumat tai saippuajäämät saattavat ajoittain vaatia myös vahvempia puhdistusaineita. Kalkin poisto vaatii aina happamia pesuaineita, joissa pH-arvo on alle 6. Monissa kotikeittiöissä on perustarvikkeina sitruunahappoa ja etikkaa, jotka auttavat myös niin sanottuun pinttyneeseen likaan.

Kootut puhdistusvinkit

  • Kylpyhuone kannattaa pestä aina tarkkaan viikkosiivouksen yhteydessä
  • WC-pönttö huuhdellaan hyvin ja puhdistusaine levitetään tasaisesti pöntön reunoille
  • Edetään seuraavasti, eli jätetään WC-pönttö odottamaan puhdistusta ja pyyhitään käsienpesuallas, peili ja hana
  • Harjataan ja huuhdellaan huolellisesti WC-pönttö
  • Pyyhitään suihkuseinä sekä hanat että kaakelit huolella
  • Lattiakaivo puhdistetaan ja huuhdellaan huolellisesti vähintään kerran kuukaudessa
  • Puhdas koti on paras koti, joten imuroidaan säännöllisesti lattialta pois hiukset, pöly, pienet roskat ja kaikenlainen vaatteista irtoava nukka
  • Pyyhitään pesuhuoneen lattia säännöllisesti kostean pyyhkeen avulla ja harjataan lattia aina tarpeen niin vaatiessa