Siivous muuttuu ja niksit elävät

Oli kyse sitten laitossiivouksesta tai kotisiivouksesta, siivousala on muuttunut paljon ja jatkaa yhä kehitystään. Harva siivooja kulkee enää puolitäysi ämpäri mukanaan. Vedellä lotraamisesta on siirrytty nihkeisiin ja puolikosteisiin menetelmiin. Lankamopit ovat saaneet väistyä mikrokuidun tieltä ja mikrokuituliinoja saa edullisesti myös kotisiivoukseen. Ohessa muutamia muistutuksia siivouksesta ja uusia tuulahduksia.

Kemikaaliton siivous

Nykyajan suuri trendi on kemikaalikuormituksen vähentäminen. Tämä näkyy myös siivouksessa. Oli kyseessä pyykinpesu tai pölyjen pyyhintä, voit helposti huomioida kemikaalien tarpeen. Perehtymällä hieman pesuaineisiin, tiedät myös, että liiallinen pesuaine ei pese, vaan kertyy pintaan. Oikea annostelu on avain menestykseen. Aina pesuainetta ei edes tarvitse. Ikkunan voi pyyhkiä myös pelkällä vedellä ja hyvällä mikrokuituliinalla. Mikrokuituliina on kätevä myös lattioiden pyyhintään, eikä nihkeä liina tarvitse aina pesuainetta kaverikseen ellei lattia ole selkeästi tahrainen. Voit vähentää kemikaaleja esimerkiksi valmiilla liuospulloilla, joita käytät vain tahroihin koko lattian sijaan. Myös erilaiset höyrypesurit tarjoavat kemikaalitonta vaihtoehtoa.

Myös kunnallisella tasolla kemikaaliton siivous kiinnostaa. ISS Palvelut Oy tarjoaa jo kemikaalitonta siivousta ja toivoo saavansa 50 % asiakkaistaan valitsemaan kemikaalittoman siivouksen jo ensi vuoden 2019 aikana. Kemikaaliton siivous perustuu niin sanottuun ultrapuhtaaseen veteen, joka on deionisoitu. Se sopii kaikille pinnoille ja vähentää kemikaalikertymää ja lisää täten pintojen puhtautta ja parantaa sisäilmaa. Kaikkeen vesi ei kuitenkaan pysty ja rasvalika lähtee tulevaisuudessakin parhaiten heikosti emäksisellä pesuaineella. Liuos kuitenkin riittää, eikä kaikkia liinoja tarvitse kastaa pesuaineeseen. Kemikaalista ja ympäristöllistä kuorsimitusta voi siis vähentää.

Siivoustapoja ja välineitä päivittämällä tuloksiin

Siivous ei ole suurimman osan mielestä kivaa. Jos aineet, tavat ja välineetkin ovat väärät, ei sillä ole oikein mahdollisuutta ollakaan kivaa. Erilaiset niksipirkat jakavat paljon vinkkejä, kuinka saostumista, kalkkeumista ja pinttyneestä liasta pääsee eroon. Osa on kuitenkin melko rajuja menetelmiä ja siivouksen ideana on, ettei sellaisia pinttymiä pääsisi kertymään, johon tarvitaan kunnon myrkkyjä ja hankausta.

20 vuotta siivousalalla ollut ammattilainen Hanni Ijäs muistuttaa, että pienillä yksityiskohdilla ja viimeistelyllä on väliä. Ammattilainen osaa tarkastella kodin kosketuspintoja ja tietää, että suuri osa liasta ja bakteereista jää ja liikkuu juuri niissä. Kotona me tuppaamme kuitenkin unohtamaan oven kahvat ja valokatkaisimet. Huoneilman laatu paranee pölyä poistamalla, mutta usein huonekalut jäävät kuitenkin pyyhkimättä ja imuroimatta. Erityisesti runkosängyn imurointi unohtuu useilta.

Loppusilauksella on myös merkityksensä. Siisti tila kaatuu helposti yksityiskohtiin, mutta siisti yksityiskohta voi myös hämätä. Pesuhuoneissa on monta piilopaikkaa, jotka jäävät vähälle huomiolle. Lattiakaivot, putken päälliset ja pöntön taustat esimerkkinä. Istahdapa joskus siivousliinan kanssa pöntölle ja katso mitä näet, sen sijaan että seisot ovella. Peilikaapin peilit muistaa usein pyyhkiä, mutta pöly kertyy helposti sisään. Hallitsemalla tavaramäärää ratkeaa tämäkin. Joskus pesuhuoneen ilme muuttuu jo pelkästään hanat kiiltäviksi siistimällä. Turvallisuutta ja siisteyttä lisää johtokasojen ja tavaramäärän vähentäminen. Selkeyttämällä on helpompi pitää puhtautta ja turvallisuutta yllä.